Publikováno Napsat komentář

Tanzanit

 

Jeden z neoblíbenějších, nejkrásnějších a nejvzácnějších kamenů současnosti  – Tanzanit byl poprvé objeven až v roce 1967 v Merelani Hills v Tanzanii, ve Východní Africe. Jedná se o velmi vzácný a jeden z nejnověji objevených barevných drahokamů, který byl v říjnu 2002 přidán do oficiálního seznamu americké obchodní asociace jako další osobní kámen lidí narozených v prosinci. Během několika desetiletí si získal velikou oblibu na celém světě. Tanazanit se stává stále vzácnějším kamenem, protože jeho hlavní naleziště je již téměř vytěženo a nová nebyla nalezena.

 

 

Co činí tanzanit vzácným a unikátním, je jeho nádherná čistá modrá barva, mnohdy přecházející až do hlubokého fialového odstínu. Kámen pomáhá podpořit po postižení mozkovou mrtvicí zregenerovat tělo, napomáhá při stavech ochrnutí tak, aby človek znovu začal ovládat své tělo. Působí blahodárně jako prevence před těžkými psychickými stavy až sebedestrukčními sklony.

Tanzanit je odrůdou zoisitu, vykazující zřídka čistě modrou barvu, obvykle je fialovo-modrý. Nachází se ale často i jako hnědý kámen, který je následně upraven zahřátím na výslednou nádherně modrou barvu. Ačkoliv je možné jej nosit jako šperk denně, je tento minerál velmi křehký, proto je nutné ho chránit před nárazy a extrémními teplotními změnami. Tanzanit patří mezi nejvíce ceněné drahokamy ve šperkařství vůbec. Jako první ho propagovala společnost Tiffany v New Yorku.

Legenda říká, že poprvé si tanzanitu všimli Masajové, pastevci dobytka po té, co požár způsobený bleskem vypálil oblast v Tanzanii. Vlivem velké teploty se hnědé zoisity zbarvily tmavě modře až fialově. 

Metafyzické vlastnosti tanzanitu 

Stejně jako ostatní modré drahokamy má tanzanit uklidňující účinek účinek jak na naše tělo, tak i naši mysl. Lidem, kteří žijí svůj život v silném stresu nebo těm, jimž věci “přerůstají přes hlavu” a nejsou schopni je všechny zvládat, tanzanit pomáhá najít klid a vnitřní vyrovnanost, a následně pomáhá mobilizovat naši vnitřní sílu a odhodlání vše špatné překonat. 

Tanzanit je také spojován s komunikací a umožňuje jeho majiteli, aby si lépe uvědomil své okolí, svůj život a svě vlastní duchovní já. Díky své jemné energii a nádherným odstínům modré barvy tanzanit přináší do našeho života velkorysost a výrazně pomáhá zlepšit vztahy. Tanzanit pomáhá též potlačit negativitu, jež je v našem okolí jak na pracovišti, tak i v našem bytě či domě.

Na fyzické úrovni se často udává, že tanzanit může napomáhat našemu tělu lépe vstřebávat živiny a odstraňovat toxiny, které mohou způsobit kožní problémy. Věří se, že tanzanit podporuje a pomáhá při léčbě ke snížení krevního tlaku.

 

Tanzanit otevírá korunní čakru pro zprostředkování vizualizace vyšších duchovních sfér, je proto skvělým kamenem pro soustředění a meditaci. Tanzanit usnadňuje integraci mezi krční čakrou a čakrou třetího oka pro získání duševní síly a lepšího vyjadření našich životních vizí. 

1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..