Publikováno Napsat komentář

Problemy s močovým měchýřem

 

Duležitým prvkem je jód. Je celkem málo známo, že pro činnost mozku je jód naprosto nezbytný. Lze to vyřešit potravou, například systematickým podáváním třešní všech druhů a v jakékoli podobě (viz dále ve stati o homeopatii). Mimoto je dobré vědět, že o činnosti mozku spolurozhoduje stav močového měchýře, takže ho doporučujeme pečlivě sledovat a udržovat. Každá porucha mozku se projevuje dysfunkcí močového měchýře a také obráceně. Proto je nutné prostudovat stať o urologii. Mozek, ale i nervová soustava potřebuje kromě minerálů přísun vitaminů, hlavně už zmíněné vitaminy řady B a E.

Detoxikace (čistění krve) Pojem „čistění krve“, který se obyčejně užívá, není docela přesný, protože jde především o podporu látkové výměny, čili o detoxikaci organismu. Především se tedy snažíme o očisťování krve jakožto nosiče různých zplodin a nevhodných látek metabolismu. Z bylin, kterými toho lze dosáhnout, musíme uvést zejména oddenek pýru, nať artyčoku, nať zemědýmu, kořen lopuchu, kořen a list pampelišky, kořen a nať čekanky, kořen omanu, nať jablečníku, nať rozrazilu, nať Černobýlu atd. Během léčebné kúry není vhodné zatěžovat organismus těžce stravitelnými látkami, které zanechávají v organismu hodně odpadových produktů. Proto je třeba především dodržovat D a omezit potraviny s vyšším obsahem bílkovin a s obsahem lepku a také nemíchat potraviny s obsahem bílkovin a lepku. Jednoduchým, lehce dosažitelným a účinným prostředkem je zde destilovaná voda, která je mimořádně dobrým rozpouštědlem. Destilovanou vodu podáváme v množství 0,3 litru, ale 9krát denně, čili dohromady za den na 3 litry! V této době ovšem nepijeme pokud možno žádné jiné tekutiny.

Tato kúra vyplaví z organismu vše nepravé, což se projevuje především u kožních onemocnění, ale i u jiných potíží, například s játry, močovým měchýřem, ledvinami a sekundárně se projeví v celém těle, protože je tu vliv i na krevní oběh a na srdce. Kúra se provádí týden jako prevence a tři týdny jako léčebná, a to jednou až dvakrát za rok, nejlépe na jaře. Destilovanou vodu pijeme: 1. ráno hned po probuzení, 2. před snídaní, 3.2 hodiny po snídani, 4. před obědem, 5. 2 hodiny po obědě, 6. 3 hodiny po obědě, 7. před večeří, 8. kolem 20. hodiny, 9. těsně před spaním. Výborným detoxikačním čajem je směs: oddenek pýru 40 g, nať rozrazilu 20 g, nať řepíku 20 g, nať čekanky 10 g, nať tymiánu 10 g. Podáváme jako nálev 4krát denně 0,25 litru, před jídlem. Samozřejmě můžeme jmenované byliny užívat i v HOM podobě, především jako tinktury nebo inhalační prostředky. Zato v RT se dá hodně udělat, hlavně masáží reflexních plošek bodů „C” a „Br” a pak plošek orgánů látkové výměny

Velice lahodný a dobře účinkující je tzv. jehlicový koňak. Návod na výrobu je velice jednoduchý: Do jednoho litru obyčejného koňaku či vínovice se přidá 200 g nakrájeného kořene jehlice a nechá se 10 dní vyluhovat, při občasném pro třepáni a při teplotě prostředí alespoň 30°0. Pak se vše přefiltruje a hotový výrobek se uloží v chladnu a temnu. Užívá se několikrát denně 10 až 15 kapek, které se přidávají do vody. Jak již bylo řečeno, můžeme jehlici různě kombinovat, ovšem můžeme ji také při určité opatrnosti užívat samostatně. V tom případě se doporučuje užívat, když je třeba dosáhnout razantnej šíhu účinku, například při chronickém revmatismu, močovém písku, močových kamenech nebo slabosti močového měchýře, tedy vždy, když je třeba podpořit vylučování vody: 1. Dobře působí odvar ze 2 čajových lžiček pomletého kořene na 200 ml vody, který necháme 8 hodin naložený ve vodě, potom v jej téže vodě 10 minut vaříme a necháme 10 minut ustát. Pijeme teplý ráno nalačno a večer před spaním. Každý čtvrtý den odvar vynecháme. 2. Vynikající je také směs na podporu činnosti ledvin: kořen jehlice 40 g list břízy 30 g kořen lékořice 30 g Bere se 1 čajová lžička směsi na 0,15 litru vody, postup je stejný jako u odvaru podle prvního návodu. Pije se pouze jednou denně, ráno nalačno, po dobu tří dnů, potom se čaj na 4 dny vynechá a znovu se pije 3 dny. Celkem by kúra měla trvat asi 8 týdnů.

HRUŠTIČKA

 

Tato skromná bylina sloužila lidem odpradávna na hojení ran, především vnějších. Na čerstvé rány jí přikládali zelenou natlučenou, sušenou natlučenou nebo i svařenou ve víně. Na vnitřní potíže se užívala především ve víně. Vnitřně se užívala i pro podporu hojení vnějších ran, ale také proti vnitřním poraněním. Nejčastěji se užívala v kombinaci s kostivalem a řebříčkem. Směs těchto tří bylin v množství asi jedné polévkové lžíce se přidala do 0,6 litru přírodního červeného vína, nechala se 7 dnů vyluhovat zastudena a pak se přecedila a pila 3krát denně, po jídle, vždy po jedné vinné sklence. Při otocích ledvin nebo ledvinového původu se doporučuje odvar z natě hruštičky a kořenu kosti valu. Do 0,5 litru vody se přidá 1 čajová lžička hruštičky a 2 čajové lžičky nalámaného kostivalu. Vše se zahřeje k bodu varu, nechá jen lehce přejít varem a pak se 10 minut nechá stát. Pije se zchlazené 3krát denně, po jídle. Hruštička je starým léčivým prostředkem na všechny potíže s močovým měchýřem hlavně na americkém kontinentě. Tam je také považována za nejlepší lék proti skrofuloze. Velice se proslavila i při léčbě cukrovky, kdy se ovšem používá extrakt. Před II. světovou válkou prováděl americký lékař Timothy Ashe obsáhlý průzkum hruštičky a posléze zveřejnil více než 200 úspěšných případů léčené vodnatelnosti, poruch zažívání, onemocnění jater a plic a zejména chronických infekčních katarů močových cest. Nenahraditelnou by podle jeho výsledků měla být při sklonu k trvalým zánětům, slabosti a ztrátě imunity jako reakce na nemoc. Podle názoru mnoha odborníků je hruštička bylina budoucnosti….

Směs pro snížení soudržnosti močových kamenů:

nať rdesna ptačího nať lžičníku lékařského nať máčky polní nať přesličky rolní nať tymiánu 100 g 50 g 50 g 30 g 20 g Podáváme 4krát denně po 0,3 litru odvaru, vařeného jen krátce (asi 2 minuty na mírném ohni). Pokud nemáme máčku, můžeme ji nahradit oddenkem pýru. 9 ) Homeopatické zpracování této byliny odstraňuje všechny nevýhody spojené s jejím využitím a zachovává veškeré její vynikající léčivé vlastnosti. V homeopatii se lžičník užívá s úspěchem již odedávna. Surovinou pro výrobu homeopatických prostředků je čerstvá kvetoucí nať, sbíraná nejlépe mezi čtrnáctou a šestnáctou hodinou odpoledne. Nať se zpracovává podle §2 lihem 90%. Dále se až do potence D3 ředí lihem 30%. Obecně se užívá v ředění D3 s dávkováním 3krát 8 kapek, před jídlem. Užívá se při chronických kožních onemocněních a při potížích jaterních nebo s vylučováním žluče, při ledvinových potížích, zahlenění močového měchýře, při zánětu a otoku sliznic močovodu.

Petržel

zvyšuje napětí hladkého svalstva dělohy, střev a močového měchýře. Může se použít pro léčení ran, zpevnění dásní při paradentóze, provitamínem A zlepšuje zrak, zvláště noční vidění (šeroslepost). Neměla by chybět v čajových směsích užívaných na léčení zánětů močových cest a močových kamínků. Zlepšuje chuť k jídlu, působí žlučopudně a dovede regulačně působit na menstruační cyklus. V běloruském lidovém léčitelství se traduje, že petržel je ženám tím, čím je mužům celer. Tím se zřejmě naznačuje, že může působit jako afrodisiakum a že je výborným prostředkem proti gynekologickým a urologickým problémům. Známé je i její mírné tonizující působení na srdeční sval.

Pampeliska

Léčbu většiny chronických nemocí zahajujeme intenzivním „propláchnutím ledvin”. Vezmeme 1 polévkovou lžíci kořene pampelišky nebo 2 polévkové lžíce kořene s natí a dáme do 1 litru destilované vody, kterou jsme předtím alespoň 5 minut vařili. Povaríme dalších 5 minut, velmi opatrně precedíme a odpařené množství doplníme na 1 litr ledem, který odvar zároveň ochladí. Pak asi během 10 minut vypijeme jednou denně nalačno, nejlépe mezi sedmnáctou až devatenáctou hodinou středoevropského času. Během této proplachovací kúry, která trvá dvakrát tři dny s jednodenní přestávkou, neprovádíme žádnou jinou bylinnou léčbu.
Homeopatickou tinkturu připravujeme z celé rostliny těsně před rozkvětem nebo na začátku květu, kdy má dostatek šťávy. Upravujeme ji podle §1 lihem 90% a dále až na potenci D3 lihem 30%. Obecně ji užíváme v potenci D3, 3krát denně 10 kapek, před jídlem. Aplikace tinktury je široká. Podáváme ji při všech žlučníkových a jaterních potížích, žloutenkách, ucpání vrátníku, podráždění močového měchýře a ledvin a při potížích se zažíváním. Kromě běžného užívání je možné tinkturu užít i při bolení hlavy či revmatismu. 1 0 ) Málokterá bylina má u nás i v cizině tak široké použití, a proto vybereme jen několik zajímavých předpisů. Snižování hmotnosti velice napomáhá pampeliškový likér: Sto padesát gramů sušeného a podrceného kořene pampelišky kopaného na podzim dáme do láhve žitné a necháme za občasného protřepání 2 týdny vyluhovat. Pak precedíme, kořen vylisujeme a přefiltrujeme. Denně pijeme půl likérové odlivky před obědem a večeří. Na žlučníkové kameny užijeme odvar z 30 až 40 gramů pampeliškových listů, které pokrájíme a dáme do 0,5 litru studené vody, necháme prudce zavařit a pak 10 minut vyluhovat. Užíváme vždy 1 skleničku před obědem a večeří. Při lymfatických otocích nám poslouží směs z 1 vrchovaté čajové lžičky pampeliškových listů, 1 čajové lžičky šalvěje a 1 sporýše lékařského, jež přelijeme velkým šálkem vařící vody a necháme přikryté 10 minut vyluhovat. Vše precedíme a pijeme denně 2 šálky. Proti křečovým žilám a jejich vzniku pomáhá směs: Po 1 polévkové lžíci pampeliškových listů, rebríčku a slézu přelijeme velkým šálkem vařící vody a přikryté necháme 5 minut vyluhovat. Pijeme 2 až 3 šálky denně, před jídlem. Nevíme-li si rady s pihami, zkusíme odvar: Hrst čerstvých květů dáme do 0,5 litru studené vody, 15 minut vaříme na velmi mírném plameni, odstavíme a necháme odkryté krátce vyluhovat. Pak precedíme a používáme jako pleťovou vodu nebo na obklady.
Ostružina
Homeopatické zpracování ostružin není sice obvyklé, ale je velice užitečné a výhodné, protože se jím zachovávají látky, které se jinak odpařují, a navíc lze tinkturu používat operativně. Zpracovává se čerstvý list podle §3 lihem 80%. Dále se ředí lihem 30% až na potenci D3 a v té se také užívá v dávkování 3krát denně 10 kapek, před jídlem. Užíváme se především při jakýchkoli zažívacích potížích, při průjmech, střevních katarech, zánětu močového měchýře, nadměrném pocení, ale i při bolestech v krku, rýmě apod. io) pft zánětu močového měchýře užíváme odvar z 50 g listů, které dáme do 1 litru studené vody, přivedeme k varu, necháme 2 až 3 minuty stát a pak necháme přikryté ještě 10 minut vyluhovat. Pijeme přes den po šálcích. Proti průjmů si připravíme odvar z 1 polévkové lžíce suchých listů, které přelijeme šálkem vařící vody a necháme přikryté ještě 10 minut vyluhovat. Poté vše precedíme a pijeme po doušcích. Takto po troškách můžeme vypít i několik šálků denně. Trpíme-li bolestmi v krku, pomůže nám kloktání odvarem z 25 g listů ostružiny, které se mohou smíchat stejným dílem s feny klem a šalvěji. Listy dáme do 0,5 litru studené vody, krátce povaríme a necháme 20 minut vyluhovat. Odvarem se kloktá vícekrát denně. Při zánětu mandlí si přichystáme 50 g listů, dáme je do 1 litru studené vody, silně zavaříme a 10 minut necháme vyluhovat. Odvarem kloktáme vícekrát denně. Můžeme si také vyrobit chutné a zdravé ostružinové víno: Čisté, zralé ostružiny dáme do nádoby z kameniny nebo polévané hlíny a důkladně rozmačkáme. Přikryjeme textilem a necháme 2 dny stát při pokojové teplotě, šťávu precedíme, změříme její množství a na den odložíme. Stejné množství vody jako změřené množství šťávy vylijeme do nádoby se zbytky ovoce a necháme přes noc vyluhovat. Příští ráno znovu precedíme a změříme množství tekutiny. Obě tekutiny pak vylijeme do demižonu a smícháme dohromady. Na litr šťávy přidáme 250 g krystalového cukru, 1 g kyseliny vinné a 1 čajovou lžičku pivních kvasnic rozmíchaných ve 2 až 3 polévkových lžících teplé vody. Zátka na uzavření musí být provrtána a musí v ní být zastrčena skleněná trubička. Nádoba se uloží na teplé místo s rovnoměrnou teplotou. Po 6 týdnech můžeme víno plnit do láhví. 

 

Mořena se v homeopatii prakticky nepoužívá, což je velká škoda, protože její obsahové látky se uplatňují i při velice malých koncentracích a paleta jejího možného použití je velice široká. Neméně důležité je, že v homeopatickém provedení je její používání při ledvinových potížích prakticky bez nebezpečí. Jako základní surovina se užívá čerstvý, nejlépe tříletý oddenek. Ten se pomele a dále upravuje podle §3 s užitím lihu 70%, a potom se ředí lihem 30% až na potenci D3, ve které se také užívá, a to 3krát denně 8 kapek, po jídle. Tinktura se užívá především jako diuretikum, jako protizánětlivý prostředek, při zánětech ledvin, močového měchýře, ale i kloubů. Dále při léčbě ledvinových kamenů všeho druhu, po urychlení léčby zlomenin a rachitídy.
Topolové pupeny
Topolové pupeny tvoří jeden z nejúčinnějších gemmoterapeutických prostředků. Zevně se doporučuje především do hojivých mastí, zejména v kombinaci s natí vlaštovičníku a květem měsíčku. Vnitřně jej doporučujeme k léčbě svalových křečí, zpravidla v kombinaci s hořčíkem. Léčí také poruchy výživy pokožky a sliznic. Je lékem při zvýšené krvácivosti, způsobené nedostatkem nebo špatnou funkcí krevních destiček. Gemmoterapeutická doba léčby topolovými pupeny má trvat 3 až 5 týdnů, léčba zvýšené krvácivosti 6 až 8 týdnů, nikdy ne déle. Je třeba sledovat krevní obraz a hodnoty Quickova testu, krvácivosti a srážlivosti, pro nebezpečí vzniku trombů. Eventuálnímu vzniku tromboembolie lze účinně předcházet 18 například podupáváním nohama, tleskáním a podobnými rytmickými pohyby. 9) Homeopaticky zpracováváme pupeny, které se u jednotlivých druhů topolu příliš neliší. Upravujeme podle §2 lihem 80% a dále ředíme až na potenci D3 lihem 30%. Obecně používáme v potenci D3 s dávkováním 3krát denně 6 kapek, před jídlem. Užívá se při obtížích močových cest a močového měchýře, střevních potížích, jaterních a zažívacích potížích a hemoroidech.
Vřes
Urologický čaj, vhodný při těžších zánětech močových cest: nati zlatobýlu 100 g květu vřesu 50 g listu medvědice 50 g kořene jehlice trnité 25 g nati tymiánu 25 g Podáváme 4krát denně po 0,6 litru 20 až 25 minut vyluhovaného nálevu. Do každé dávky přidáme 1 mocca lžičku tinktury z myrty vonné, při nedostupnosti pak tinkturu z lichořeřišnice nebo ze šalvěje. 110 9^ V homeopatii využíváme především samotný květ vřesu, ale můžeme použít i celou kvetoucí nať. V každém případě drogu zpracováváme podle §3 lihem 80%. Dále pak ředíme až na potenci D6 lihem 40%. Obecně užíváme potence D4 a D6 s dávkováním 3krát denně 7 kapek, před jídlem. I když využívání tinktur je velice široké, jak samostatně, tak i ve směsích, hlavní oblastí využívání budou močové cesty a prostata. Důležitý je i účinek močopudný, potopudný a vylučování solí, zejména při dně a revmatismu. 10^Vřes velmi dobře roste, i když je vystaven nepohodě, v každém počasí, v každém terénu. Sbírá sílu, aby vzdor nepohodě přetrval. Tato odolnost se přenáší i na lidi, kteří dlouhodobě požívají vřesový čaj. Při této příležitosti nemůžeme nevzpomenout na případ staré dámy, paní P. z Určic na Prostejovskú, která měla trochu potíže se srdcem a ledviny také už nefungovaly tak, jak by měly. Následkem toho měla tak oteklé nohy, že téměř nemohla chodit. Bylinář Franěc z Holešova jí doporučil vřes. A tak paní P. pila vřes. Prvního půl roku se toho moc nestalo a paní P. už přestávala věřit ve zlepšení, ale pan Franěc velel k vytrvalosti. A jak známo, trpělivost růže přináší, takže pojednou začaly otoky mizet a za dva až tři měsíce měla babička nohy jako mladice. Zemřela potom asi za sedm let na infarkt. Obecné použití má tzv. německý čaj, který může být použit při revmatismu, ledvinových kamenech, při nespavosti dětí, při píchání v boku a při horečkách. Čaj připravujeme tak, že 15 až 20 gramů květů dáme do 0,5 litru studené vody, pomalu přivedeme k varu a krátce povaríme na mírném ohni. Necháme 10 minut odstát, precedíme a pijeme po doušcích přes celý den. Velice dobrý je tzv. vřesový olej, který čistí, vyživuje a zvláčňuje pokožku obličeje: 30 gramů květů dáme do 0,5 litru olivového oleje, uložíme do tmavé a uzavíratelné skleněné nádoby a 14 dní necháme vyluhovat. Pak přefiltrujeme přes gázu a znovu nalijeme do tmavé nádoby. Vždy večer po umytí nanášíme olej poklepem na obličej a jemně vmasírujeme. Při zánětu močového měchýře přelijeme po 1 čajové lžičce vřesu a kořene pampelišky šálkem vařící vody, necháme 10 minut nepřikryté vyluhovat, precedíme a pijeme 2 až 3 šálky denně mezi jídly.
 
HODNĚ ŠTESTÍ
 
 
 
 
 
 
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..