Publikováno Napsat komentář

Mocné duo minerálů (draslík + hořčík) snižuje krevní tlak a zlepšuje zdraví srdce

Draslík a hořčík jsou dva základní minerály, které poskytují mocný štít proti s věkem související tuhosti tepen a zvýšenému krevnímu tlaku. I přes naši nejlepší snahu jíst spoustu čerstvé zeleniny, ořechů a ovoce, mohou mít někteří lidé i přesto nedostatek tohoto super dua v oběhovém systému.
 
 

Draslík a hořčík jsou dva základní minerály, které poskytují mocný štít proti s věkem související tuhosti tepen a zvýšenému krevnímu tlaku. I přes naši nejlepší snahu jíst spoustu čerstvé zeleniny, ořechů a ovoce, mohou mít někteří lidé i přesto nedostatek tohoto super dua v oběhovém systému. V důsledku zemědělských praktik je hladina hořčíku v porovnání s obdobím před sto lety méně než poloviční. Mnoho lidí se vyhýbá draselné soli, na základě neinformovaného názoru, že draslík zvyšuje výskyt onemocnění srdce. Výsledek výzkumu předloženého Americké nefrologické společnosti uvádí, že snížená konzumace draslíku představuje významný rizikový faktor u vyššího krevního tlaku a výskytu onemocnění srdečních arterií.

Výzkumníci zjistili, že současní Američané konzumují méně než třetinu draslíku, v porovnání s našimi evolučními protějšky. Je to z velké části díky stravě bohaté na zpracované potraviny a nižší konzumaci ovoce a zeleniny. Výsledky studie demonstrovaly, že zvýšený příjem draslíku ve stravě jak snížil krevní tlak, stejně jako většina léčiv, tak zlepšil kardiovaskulární zdraví tím, že podpořil zdraví ledvin a zlepšil odstraňování vápníku, způsobujícího kornatění, z krve.

Studie provedené univerzitou v Pennsylvánii a zveřejněné v American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine zjistily, že pacienti s chronicky zvýšeným plicním krevním tlakem a nejnižší hladinou draslíku mají 10 násobné riziko úmrtí na srdeční komplikace. Srdce si vyžaduje řádnou rovnováhu těchto dvou minerálů, aby se vypořádalo se zátěží, a snížená hladina draslíku způsobuje, že srdce není schopné tyto nároky uspokojit.

Nový lékařský výzkum nyní ukazuje, že nízká hladina hořčíku je nezávislým rizikovým faktorem tvrdnutí tepen, což je hlavní příčina kongestivních selhání srdce a infarktů. Odhaduje se, že 70% všech dospělých má tohoto minerálu nedostatek, v důsledku špatné potravinové rovnováhy a snížené absorpce ze zdravých zdrojů, jako zelenina, ovoce, ořechy a semena.  Výzkumníci přispívající do časopisu Nephrology Dialysis Transplantation zjistili, že doplňování hořčíku „může mít značný dopad na kardiovaskulární zdraví a pomoct korigovat zdroj problémů, jako vysoký krevní tlak“.

Hořčík a draslík mají řadu klíčových vlivů na zdraví tepen, což má za následek zlepšené zdraví cév. Ukázalo se, že toto minerálové duo snižuje systémové záněty, zlepšuje rozšiřování cév a podporuje tvorbu přátelského kysličníku dusnatého, nezbytného pro řádnou elasticitu cévního systému. Lidé starající se o zdraví by si měli zajistit příjem hořčíku mezi 400 až 600 mg denně. Zajištění řádné hladiny draslíku konzumací stravy bohaté na čerstvou zeleninu udrží normální krevní tlak a sníží riziko kardiovaskulárních onemocnění a infarktu/mrtvice.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..